lørdag 17. august 2013

Prinsesse PetrusPetrus fyller snart tre år, og han har begynt å ønske seg ting til den store dagen. Det er først i år han har forventninger om kake, krone og gave. Inne i en av gavene så synes han det skal være prinsessekjole!! Ei av de han leker med hadde nemlig på seg prinsessekjole her en dag, og den synes han var kjempe fin. At den ble båret av akkurat den prinsessa økte nok både glamfaktoren og ønsket om å glitre! 

Petrus har blitt møtt på ulike måter når han har fortalt omverden at det er nettopp det han ønsker seg. Noen har ledd, andre har forsøkt å få han til å ønske seg andre utkledningklær, mens andre har tatt han på alvor. Jeg undrer meg over om det hadde vært lettere å kjøpe en politidrakt til jenter enn det er å kjøpe prinsessekjole til en liten gutt som synes det er gull alt som glitrer?

Studier viser at vi henvender oss ulikt til jenter og gutter helt fra de er babyer.
Vi snakker med ulik stemme, vi bruker ulike beskrivelser av babyen ut fra våre forventninger til jenta eller gutten.  På samme måte så kjøper vi leker til barna.
Dette er med på å skape barns bilde av den rollen det skal fylle.
Og det sies at menn har større vansker med å møte gutter som velger utenfor deres rigide definisjon av rollen.. Ikke vet jeg, men det ble et lite sidespor.
Jeg har i min let etter kjoler til Petrus konstanteret at jeg er like dårlig på shopping på nettet som i butikkene. Jeg fant nemlig en kjole på en engelsk nettbutikk.  Den var rosa, den glitret og den hadde en grei pris. Den eneste feilen med den var at den kunne ikke bli sendt til Norge, derimot til Danmark og Sverige. Ikke vet jeg om det har noe med Eu å gjøre, men vi er utestengt fra den britiske delen av butiken. Derfor fortsatte jakten. Jeg fant en på en amerikansk nettbutikk.  Til min store glede kunne den sendes til Norge, det vil si, om de hadde godkjent telefonnummeret mitt. Jeg har tastet det på ulike måter med og uten landekode, med pluss eller nuller... til ingen nytte. Det var ikke så enkelt som jeg trodde å få en liten, lett og syntetisk kjole sendt til vårt lille land. 

Jeg fant ut at det var best å prøve seg på hjemmebane og på lekmer.no fant jeg lett frem til både kjoler, piratutstyr og annet jeg lette etter. Med noen få tastetrykk så var det kjapt bestilt og betalt, så nå er det bare å vente på at postmannen kommer med mer utkledningstøy til den snart treårs gamle gutten vår. Han har flere ting på ønskelisten sin, blant annet rette togskinner til Brio, Briotog med batteri, ulltøy (Mammaens ønske), Playmobil ( gjerne sjørøvere), paraply, liten lommebok, såpebobler, bøker m.m

Så om et par uker så dukker det opp litt mer i utkledningtøyet til Petrus!
Og helst noe annet også :)

Hadde dere kjøpt kjole til gutten deres?

Petrine 
7 kommentarer:

 1. Jeg ville ikke kjøpt en sånn polyestermarengs, men jeg ville sydd en kjole om han ba om det :-D

  Kle seg ut er det beste! En stor favoritt her i huset også

  SvarSlett
 2. Vanskelig å si om jeg bare hadde en gutt. Men siden vi har to jenter fra før vil jeg ikke nekte ham å kle seg ut i noen av de ørten vi har fra før om han absolutt vil det.

  SvarSlett
 3. Jeg tror det beste er å la de få lov til utforske og finne den de er, enten det er ved å troppe rundt i kjoler eller kaptein sabeltanndrak, og jeg innbiller meg de da vokser opp til å være sikre på seg selv og takknemlig friheten de fikk som små. :)

  Syns også det er veldig synd at så mye leker har blitt så kjønnsbasert, duplo feks... kan nesten ikke få tak i duplo lenger som ikke er enten til jente eller enten til gutt..!

  SvarSlett
 4. Jeg tror så absolutt du har rett i at det hadde vært (mye) enklere å kjøpe en politidrakt til en hente, enn kjole til en gutt! Gutteting, leker og klær, representerer jo normen. Jenter som bruker såkalte gutteklær og gutteleker er kule og tøffe. Mens gutter med jenteklær er feil og teit. Så, hurra for at Petrus har en så tøff og imøtekommende mor! Han er heldig;) og ja, hadde jeg hatt en gutt, hadde jeg kjøpt kjole til ham. Dersom han hadde spurt:)

  God søndag!

  SvarSlett
 5. Gutta mine hadde massevis av utkledningsklær, husker ikke om de hadde prinsessekjole, men de hadde rosa prinsessekappe og rosa prinsessekrone. Treåringen min (som er jente) kler seg ut som spiderman, julenisse, sabeltann - og prinsesse. Skulle ønske alle små barn fikk mulighet til å kle seg ut akkurat som de ønsker - det er trist at gutter blir møtt med latter hvis de vil kle på seg noe med rosa og glitter.

  SvarSlett
 6. Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort...

  Takk for fine ord hos meg om mine bryllupsfoto - det betyr mye :)

  Fin ukesstart!
  Her sniker jeg meg til litt blogging, mellom litt jobbing *fnis*
  klemklem

  SvarSlett
 7. Eg hadde kjøpt kjole! Storebror synes også at det er trist at han ikkje har kjoler, slik som lillesøster har. Vi har masse prinsessekjoler som vi har arva, og som enda passer kun til han. Han har også brukt lillesøster sine kjoler heime. I barnehagen er det fleire gutar som går i kjoler - utkledning. Ein av de "tøffaste", som no har begynt på skule, gjekk i tights og tunika med Hello Kitty i vår - ofte, så dette var hans eigne klær. Eg synes det er SUNDT og FLOTT! Eg leverte også storebror i bhg i dag med masse glitterneglelakk både på fingrer og tær. Det er heilt ok! :)

  SvarSlett