torsdag 17. april 2014

Resiebrev fra København: Sømod´s Bolcher


Som sagt, vi brukte boken : "Karsten og Petra på Tivoli" som reiseguide til denne Københavnturen. Det innebar blant annet at vi tok banen til Nørreport fordi målet var å finne en dropsfabrikk med utsalg. Vi var ikke best på veivalg og hadde nok spart en hel runde rundt kvartalet om vi hadde valgt å gå motsatt vei. Med riktig kurs i starten så hadde vi kommet først til det lille fabrikklokalet med tilhørende butikk, og ikke til den lille butikkfilialen som også lå i Nørregate. Selv om det også var et koselig utsalg, så var det ikke alt vi lette etter. Karsten og Petra var nemlig i en bakgård, denne hadde inngang fra gata. Se etter 36b om dere er på de kanter og ønsker å snuse inn lukten av smakstilsatt, smeltet sukker. Det luktet nemlig ikke like deilig i filialen, til tross for at den var innbydende med fargerikt godteri til salgs
Sømod's Bolcherfabrikk ble startet i 1891 og den skal visstnok levere sukkertøy til den danske kongefamilien. Det vil si at det er dit dronningen går for å kjøpe seg "Kongen av Danmark": Hvem som kjøper drops fra den lille butikken som ligger i fabrikkens lokaler spiller egentlig ingen rolle. Vi hadde bare lyst til å se hvordan de lager godteri basert på naturlige ingredienser, - og selvsagt smake på de. Jeg har blitt så gammel at historie i all slags form er stas også at alt i fabrikken blir laget i klokkekar fra gamle dager, på en like gammel oppskrift.  Det var stas å være i fabrikklokalet. Både Petrus, 12- åringen og jeg koste oss. Petrinemannen kom litt senere inn i butikken. Da var det plutselig fult av barn som ville ha med sukkertøy-lage-prosessen, derfor snek han seg stille ut til bakgården hvor det var satt frem stoler og bord til de ventende. Vi andre håpet på at det skulle lages riller i den varme, sukkerpølsa, men vi fikk déssverre ikke stillet nysgjerrigheten på det punktet. Vi fikk observert at dét ble sukkertøy av meterlang masse. Gutta valgte seg en pose med søtt før vi tok turen litt lengre opp i bydelen. Det ble forbrent litt energi i parken, hvor det var både vakkert og lagt til rette for lek og aktivitet. Vi hadde planer om å gå til Rosenberg slotspark, hvor det både er geologisk museum og botanisk hage. Tiden løp fra oss så det rakk vi dessverre ikke. Båten til Oslo hadde nok ikke ventet på at vi skulle rekke alt vi hadde lyst til å oppleve denne dagen. Neste gang, kanskje? 

By the way: området rundt Nørreport er hyggelig. Det er blant annet der du finner Mathallene, som er verdt et besøk i seg selv. Der er det sanseinntrykk i et stort monn, - både for øye, nese og gane. Jeg anbefaler området rundt Nørreport, og om du går opp mot og forbi det Runde tårn fra Illum, så er du plutselig der. 

Håper dere har gode dager i påsken ! 


Petrine :) Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar