mandag 29. desember 2014

Etegilde og giverglede


                                                                                                                    - SPONSET VIDEO-

Jul er en fellesnordisk betegnelse på den festen som i hedensk tid feiret en fest for å markere at solen snudde på den mørkeste tiden av året. Og her i Norden er de eneste som beholdt navnet på markeringen også etter at kristendommen ble innført. Festen skulle, etter norrønske skikker, arrangeres for å sikre et godt nytt år. Det skulle brygges og drikkes øl til gudenes minne. Etter Kristendommen ble innført i Norden ble høytiden en markering av Jesu fødsel.For meg handler julen forrsatt om samhold og om å glede andre. Det hyggelige med julen er blant annet å ha tid til å være med venner og familie, til å ta et slag brettspill, snakke sammen og ikke minst spise god mat.  Det er nemlig lenge siden jeg ønsket meg noe særlig til jul og det viktigste er å være sammen. Men, julen starter ikke før jeg har vært en tur i kirken. 

Det at julen står for fellesskap var nok utgangspunktet for at en eldre dame i fjor etterlyste en familie å feire julen med. Hun hadde et inderlig ønske om å spise en god og tradisjonsrik julemiddag sammen med andre, slik hun sikkert hadde gjort da familien hennes levde. Julen er jo nemlig også en høytid hvor maten er viktig i videreføring av tradisjoner. Hun fikk være med en familie og hun hjalp også mange andre til å få et godt måltid og et hyggelig lag på julaften både da og nå. I etterdønningene av dette har det nemlig blitt en julesentral hvis mål å dele på godene og gi av seg selv til mennesker som har et ønske om å være en del av et felleskap.
I år har Gilde grepet tanken om å glede andre. De har reist rundt Norge med et containerkjøkken fylt med tradisjonsrik mat. Da de bygde opp resturantvognen så samlet de inn nominasjoner på ekstra snille mennekser i landet vårt. Noen få av de 4000 foreslåtte kandidatene fikk besøk av et crew som med medbrakt resturant og tradisjonsrik mat. De utvalgte har fått en vinterfest som takk for hva de har gjort for andre, for hvilken motivatør eller hvilket medmennske de har vært. Derigjennom har Gilde ivaretatt den gode juletradisjonen hvor deilig, norsk mat er samlingspunktet, de har delt og de har gitt en hyllest til hverdagsheltene.


Petrine


                                                                                                                                            Sponset innlegg
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar