mandag 15. desember 2014

I år så brenner jeg hjemme ...

via


Kjære, Vivi!

Det er lange siden du innførte en ny juletradisjon til meg. Noen år på rad så fikk jeg nemlig et glass av deg. Det var fylt med brente mandler. Det var derfor du som fikk meg til å smake på det for aller første gang. Det var knasende godt!!! Jeg likte at jeg fikk dekket søtbehovet ved å spise noen få mandler kontra en hel godtebolle. Så siden den gang har jeg spist brente mandler i forbindelse med julen. Men, de siste årene har verken du eller jeg laget de. Inntil i år, for da tok jeg mot til meg!

Det hele startet med at jeg kjøpte en stor pose med mandler og jeg bestemte meg for å prøve å smelte sukker og blande mandlene i. Jeg vet ikke hvordan du lager det, men jeg fant en oppskrift på nettet. Den fulgte jeg til punkt og prikke: Jeg målte opp sukker og vann, jeg målte opp mandler og sukker og jeg rørte og jeg rørte.  Man, jeg lurer på om jeg puttet mandlene i for tidlig? Jeg puttet de nemlig i da sukkeret begynte å krystalisere seg. Det tok nemlig uhørvlig lang tid å vente på at sukkerlaken fin en kledelig brunfarge og ble litt seigere. Det er etter at dette har begynt å skje den rasjonelle delen av meg ville puttet oppi mandlene. Da hadde jeg sluppet å holde styr på de samtidg som jeg skulle se til at sukkeret ikke brente seg fast eller ble brent. Og jeg klarte ikke brasende helt, for Petrus kom med oppmuntrende kommentarer fra sidelinjen: "Du er flink til å søle mamma! " " Du klarte å brenne deg også" Han holdt orden ved å overbringe oversikten verbalt til en hver tid. Lykken for han var at han fikk lov til å smake på noen av de som havnet utenfor stekepanna. I oppskriften sto det at vi skulle bruke en kjele, men jeg mener å huske at du har fortalt at du brenner mandler i stekepanna? Da mandlene tok seg en flytur over kanten så må jeg erkjenne at jeg tenkte at kjele kanskje hadde vært lurere,.

Okke som, mandlene fikk knekk på utsiden, de ble ikke brent og de smaker knasende godt!! Akkurat som de skal!!

Hilsen meg1


Jeg brukte oppskriften fra Trines matblogg og jeg kopierer den om det er flere som vil ha noen rørende øyeblikk i bokstavlig forstand:

400 gram mandler 
1/2 dl vann 
150 gram sukker 
1 ts vaniljesukker
1 ss smør

Rist mandlene i ovnen. 
Kok opp sukkerlake, bland i smør så mandlene ikke setter seg sammen og putt deretter mandlene i. Rør, rør og rør så det ikke blir brent. Og ta gjerne turen til matbloggen for en mer utfyllende oppskrift. 
Og siden opskriften rett og slett er kopiert fra Trines matblogg, så sjedde det noe med skriften. 

Ha en god innspurt med eller uten hjemmebrenneri. 

Petrine 

1 kommentar:

  1. NAM! brente mandler har jeg også planer om å lage.. spørs om jeg rekker det før jul :) Nå er det jo ikke så lenge igjen, hehe.

    SvarSlett