onsdag 5. august 2015

10 grunner til at barnehage er bra for barn



Det er vel ikke å legge under en stol at barenhager har mye å tilby barn. Dette jeg har listet opp under er bare en liten del av hva som er godt med barnehage.

1) Man bygger relasjoner
Da jeg var nyutdannet førskolelærer og møtte noen av de første barna jeg skulle tilbringe mange dager sammen med de neste årene, så sa en av mammaene følgende:
"Jeg er så glad for at barnet mitt får lov til å bli glad i mange ulike mennesker og ikke bare de i familien. Det er jo kjekt ikke sant ?, - at mange blir kjent med og glad i mitt barn og at det blir kjent med og glad i andre."
Det var et perspektiv jeg ikke hadde tenkt på da, men som mamma til en barnehagegutt så er jeg takknemlig for at han setter pris på, savner og er glad i mange voksne og barn som hadde ikke hadde truffet om han ikke hadde hatt barnehageplass. I disse møtene ligger kimen til komplett sosialisering, til sosial kompetanse og et allsidig selvbilde. Jeg liker det.

2) Foreldre og barn kan få et større nettverk
Da jeg gikk hjemme med Petrus så var det ikke barselgrupper i byen vår. Og jeg vet seriøst ikke om jeg hadde vært delaktig i en heller. Jeg koste meg og likte å ha mye tid alene med han, - og at jeg eide tiden med han alene. Da han ble litt eldre så savnet jeg til tider noen han kunne leke med. Og i barnehagen så treffer man jo foreldre som har barn på samme alder, som man kan dele erfaringer med, - og ikke minst barna som de kan treffe og leke med på fritiden også :)




3) De som arbeider der er utdannet til å legge tilrette for lek og utvikling 
I barnehagen så arbeider det normalt mange som er spesielt utdannet for å arbeide med barn. Gjennom minst tre år på høgskole, for å bli barnehagelærer, eller fire år på videregående skole for å bli barn og ungdomsarbeider, så har man satt seg inn i teori om barns utviking, hvordan man kan fremme den og fått mange verktøy til å legge tilrette for en god dag etter lovens regler. Dermed ligger alt tilrette for at dagene skal være gode for akkurat ditt barn.

4) Omgivelsene er tilrettelagte og trygge
I disse dager hvor det er skriverier om alt som er farlig og alt som ikke er lovlig i barnehager og skoler, så kjenner jeg at bare det i seg selv er verdt et drøss med innlegg. Jeg har arbeidet i barnehage i nesten tyve år og bare et par - tre ganger har jeg fulgt barn til sykehus eller lege. Ingen av de gangene har handlet om at barn har falt ned fra trær eller andre høyder, så jeg tenker at den diskusjonen er helt på vidvanke. Men, by the way : Innenfor barnehagegjerdene og veggene er det lagt tilrette for at det er trygt for barna. Det er fulgt HMS regler, farlige gjenstander er fjernet og rammene er lagt slik at sikkerheten er god.



5) Man møter barn på samme alder eller på samme utviklingsnivå 
Det er nok flere med meg som opplever at det ikke er barn på samme alder rett utenfor døren, - eller ikke barn som er opptatt av det samme som ditt. Men, det med alder er jo heller ikke en pekepinn på om man er gode til å leke med hverandre. Noen barn trenger noen som er yngre enn seg selv for at leken skal være optimal og trygg, mens andre trenger noen som er eldre. Og i barnehagen så er man så heldig at man finner barn i ulik alder og på ulikt utviklingstrinn så sannsynligheten for at ditt barn finner en eller flere kamerater som matcher er ganske stor.

6) Vennskap skapes
Da Petrus begynte i barnehagen så hadde jeg ikke tenkt på at han kom til å knytte så tett bånd med mange av de barna han var sammen med allerede på småbarnsavdelingen. Det gjorde han, så tette at jeg gruet meg tila t han skulle bytte avdeling, for jeg ville at han skulle fortsette å være sammen med alle sammen. Jeg er jo ei av de som har tro på relasjoner, på å dyrke vennskap og at samspill med andre over tid er viktig. Og hvilken mulighet har man ikke i barenhagen, hvor det er mange, mange andre barn å bli glad i og bli lagspillere med?

7) Man skaffer seg andre erfaringer enn i hjemmet
Hjemme får barn et sett med erfaringer, de har en rolle og familien har sine tredisjoner. I barnehagen vil man få en annen rolle, de vil få erfaringer som blir gitt av andre enn foreldre og søsken og der har de andre tradisjoner: Tilsammen vil det gi barnet ditt et vell av erfaringer og kompetanse.

8) Det er alltid barn tilstede 
Barnehagen er jo et sted hvor barn er store deler av dagen, og om man er den første om morgenen eller den siste på ettermiddagen, så har man nok bare noen få minutter hvor man ikke er sammen med andre barn.

9) Læringsarena, - man lærer gjennom samspill på godt og vondt 
Barn lærer gjodt gjennom å observere og være sammen med andre barn. De kan strekke seg etter hva de gjør, - de kan ubevisst leke hermegåsa og de kan lære av andre barn. PÅ godt og vondt. Jeg har ikke tall på hvor mange foreldre som har fortalt om noe barna deres har lært, som de med sikkerhet ikke har lært de hjemme. Petrus referer ofte til filmer som vi vet at ligger utenfor hans aldersgrense og som vi vet at han ikke har hatt tilgang til, andre lærer ferdigheter og får lære om andres spesialfelt.  Og så er det det første banneordet da, det er nok noen barn som har lært det innenfor barnehagens gjerde, i tillegg til masse flott kompetanse. Barn er gode læremestre for barn!!




10) Man må forholde seg til ulike normer og regler 
I barnehagen er man på bortbane, i alle fall til man er helt trygg. Det er andre som definerer grenser, den blir styrt av et offentlig lovverk og man må tilpassse seg fordi man er en del av en gruppe. Fin kompetanse å få med seg, at det er ulike spilleregler på ulike steder. Det er mye sosialisering i det.

11) Man lærer seg å være en del av en gruppe 
For å være en del av en gruppe så må et barn forholde seg til regleme, de må klare å hevde seg akkurat passe mye og de må skaffe seg en oversikt over hva som forventes, hva som skal skje og hvordan man skal fylle den rollen man innehar. Det er jo ulikt om man er i en turgruppe eller om man er en del av en lek. i løpet av en barnehagedag så er det mange ulike situasjoner som har forventinger til hvordan barnet ditt skal finne sin plass og være sammen med andre

12) Det er en variert hverdag
Alle barnehager har en rutine å forholde seg til, noe som gir forutsigbarhet både for barn og voksne. Men utover det så er det variert hva en barnehage kan tilby av aktiviteter i løpet av en dag, uke måned og et år. Det betyr at barn ikke trenger alle typer leker hjemme, det betyr at de lærer ting vi ikke kan og at de alltids vil finne noe å trives med. Barnehagen er til og for barn, noe som faktisk gjør at mulighetene alltid er varierte og mange. Så mange noen ganger, faktisk, at de kan bli dårligere på å kjede seg og på å finne på noe selv. Men, det er tross alt godt med en jungel av muligheter i løpet av dagen, enn ingen.

Om dere er i tvil, så synes jeg om barnehager og det de har å tilby, - uten at jeg mener at alle må benytte seg av tilbudet eller at de som velger livet sitt på en annen måte velger feil.  Heldige oss, som bor i et land hvor mulighetene er mange.

Petrine :)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar