tirsdag 31. juli 2012

August, barnehagestart og VG

Dagens forside på Vg 


Vi skriver allerede august:
Denne måneden innebærer for mange en ny start.
Det er mange som går med sommerfugler i magen.
De er spente på sin nye hverdag. enten det er jobbskifte, skolebytte, skolestart eller bytte av barnehageavdeling.

For de som ble foreldre i fjor, så betyr august kanskje at deres yndige små skal begynne i barnehage. Noen gleder seg til arbeidslivet og til at hverdagen begynner.
Andre velger den løsningen fordi det er nest best. Fordi man økonomisk ikke har noe valg.
Derfor reagerer jeg på forsiden til Vg i dag, på samme måte som jeg reagerte på et lignende oppslag i juli/august i fjor:

Barrnehage er IKKE er bra for barn under to år. 
( Dårlig gjort at dette kommer nå, når sommerfuglene er i magen på mange allerede ) 

Det sier forskningsrapporter!
På forsiden av VG!
Salgstrikset virket.
Jeg dro med meg avisa.
Jeg måtte lese om disse rapportene som slaktet min tidligere arbeidsplass.
De som ikke gir et godt tilbud for barn på Petrus sin alder.

De som har lest bloggen min over tid, vet at vi har vurdert om vi har gjort det rette når vi har valgt å la Petrus få 50% barnehageplass fra han var halvannet år. De vet også at både Petrine og mannen har tro på barnehage. Det er der barn treffes og der det er tilrettlagt for sosialt samspill som utviklingsarena.

Med det i bakhodet, så kjøpte jeg avisa. Kanskje jeg med rene ord blir fortalt at jeg må slutte på jobben, fordi lille Petrus er et typisk eksemplar som understreker at påstanden er sann. Påstanden er følgende : Barn under to år bør IKKE gå i barnehage.


Litt mer moderat fremstilling inne i avisen 

Jeg begynner å lese.
Det starter med at ekspertene er uenige om det er bra for ett - åringer å begynne i barnehagen.
Det sies at barn har det best hjemme hos mor og far, men at man skal gjøre individuelle vurderinger av barna. Det fordi noen er klare når de er halvannet år, og andre er klare når de er 4 - 5 åringer. Videre sies det at det er lite kritisk syn på hva som skjer med små barn i barnehage, og at det antas at det er mange utrygge barn i barnehagene rundt om.

For familien kan det være vanskelig å gjøre individuelle vurderinger. Det fordi barn opptrer ulikt på ulike arenaer og med ulike mennesker rundt seg. I de tusen hjem så er det ofte ytre faktorer og også andres behov som også styrer valgene og hverdagen. Så her er jeg uenig med Beck, som er referert i samme reportasje. Han påstår at foreldre velger barnehageplass for ett - åringene fordi det er en trend i samfunnet. Tilbudet barnehage er rettet til ulike familier med ulike utgangspunkt, og derfor vil valgene bli styrt ut fra netopp disse ulike plattformene.

Barnehagen har plikt å gjøre disse individuelle vurderingene og derigjennom individuelle forskjeller på de ulike barna. Alltid, uansett alder!! Det krever tilstedeværende og anerkjennende voksne: Det er spesielt viktig for de små som er i en viktig alder med hensyn til tilknytning og trygghet. En periode som starter omtrent når barnet er 10 mnd og kan vare til de er ca to år. Det er personalets jobb å hindre at barn blir alt for utrygge i barnehagene. Jeg tror også at det er flere barn som ikke trives i det miljøet de er satt til å være i. Barnehagen!

Vår lille pode er en gutt som observerer, han tar kontakt, blir med på aktiviteter, snakker og er sosialt aktiv. Han velger sine favorittvoksne og viser tydelig at han vil ha voksenkontakt. I alle fall hjemme; på steder han er med oss eller sammen med andre han er knyttet til.
I barnehagen har jeg vært mer i tvil på hvordan han har hatt det. Petrinemannen og jeg tok det opp med de. Vi ble ikke lykkelige da han ikke hadde knyttet seg til en spesiell ansatt i barnehagen, men gikk til alle.  Jeg hadde håpet at han hadde knyttet seg ekstra til en av de voksne, nettopp fordi jeg mener med hånden på hjertet at det er viktig!

Jeg mener at tilknytning skaper trygghet, og at trygghet skaper trivsel.
Jeg vet at alle barn kan få en eller flere favoritter blant de voksne.  Fra mitt synspunkt er det helt OK eller endra bedre: Det kan heies frem!! Det fordi det forteller oss at barnet har et eller flere av personalet det er ekstra trygt på. Jeg heier også på at en fast person i personalgruppa daglig bruker litt ekstra tid på faste barn:  Foreldrene vil da vite at barnet har fått noen få øyeblikk av oppmerksomhet. Oppmerksomhet som bekrefter hvem han er og hva han er opptatt av. Det helst fra en han kjenner og en som etter hvert kjenner han. For mitt barn er et barn i en gruppe, og ikke bare en del av gruppa, om dere forstår hva jeg mener.
Jeg har arbeidet i barnehage i mange år, og jeg vet at det er fult mulig.

Til alle dere barnehageforeldre:
 Si i fra, og understrek hva dere ønsker for deres barn.
Og for dere som er ansatt i barnehage, se deres ansvar og gi disse verdifulle øyeblikkene...

Og til alle dere som skal ut i barnehageverden for første gang, spør om det er en fast kontaktperson på barna deres, og hva det innebærer i akkurat deres barnehage.

Tilbak til VG : Jeg leser videre og finner en annen rapprot referert :
Det ser ikke ut til at barn under tre år har noen negativ effekt av å gå i barnehage, men det understrekes videre at ingen barn skal gå i en dårlig barnehage. Et stabilt miljø, utdannelse blant de ansatte, tilknytningspersoner og helst ikke over 9 barn på småbarnsavdeling er blant de elementer som skaper kvalitet i barnehagene.

Etter å ha lest reportasjen, så synes jeg barnehage kan være bra for barna.
Det om trygghet og tilknytning blir ivaretatt.
Noe som sidestilles med Petrine sine erfaringer og verdier.
Man må sees for å bli et flott JEG!!
( Min påstand )

Petrine :)


br />


11 kommentarer:

 1. Jeg har lest og orker dessverre ikke kommentere så utfyllende - vil i grunn mest av alt si at dette var BRA skrevet!! :) og TAKK! :) klem til deg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! En klem tilbske

   Slett
 2. Kjempe bra skrevet. Jeg kjenner jeg gruer meg veldig til Thea skal i barnehagen. Men heldigvis er det en stund til enda. Men jeg vet hun ville fått det godt der, så det er nok bare værre for mor :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tskk, Isabel! Kos deg med Thea hjemme, og jeg ttor også mammahjerter blør litt når man leverer fra seg barna i starten. uavhengig av trivsel og tilknytning . klem

   Slett
 3. Jeg har ikke så mange meninger rundt de minste barna og barnehage, begge mine var tre når de startet i barnehagen og det av praktiske årsaker.
  Men et flott innlegg og langt mer reflektert (og nyansert) enn artikkelen i VG:)

  Natta til deg
  og god klem:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis så kan mange velge det som passer best for deres familie :) men dessverre ikke alle. Derfor spontan reaksjon på oppslaget i går:) Ha en glad dag :)

   Slett
 4. Jeg kom over denne reportasjen på VG Nett som nærmest det siste jeg gjorde før jeg sovnet i går. Det stakk i samvittigheten. Jeg sender Busteliten, 9,5mnd i barnehagen for aller første gang i dag. Et innlegg om dette kommer senere i dag (hvis jeg rekker). Men, det er jo ikke slik at jeg hadde gjort det dersom vi hadde alternativer som var fullgode? Vi sender ikke barnet i barnehage for å ligge hjemme og late oss.
  Flott innlegg, Petrine! Ikke minst var det noe å plukke med seg som jeg ikke selv hadde tenkt på når vi nå skal ned i bhg.
  Fin onsdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde tenkt til å skrive et innlegg om tilvenning og bsrnehagestart i går. men så dukket dette opp. urimelig nok. Forsiden passet best som stikk til samvittigheten.Den var jo mer bastant enn reportasjen. Heldigvis! Og jeg har bøttevis av historier og erfaring på st små barn skaffer seg vennskap og koser seg i barnehagen.
   Men jeg har jo ikke forsket på virkningen :)

   Så jeg tenker at Busteliten får det fint i barnehagen, om personalet er bevisst sin jobb og er tilstede. lykke, lykke til :)

   Slett
 5. Det er dessverre mange som ikke har noen valg når det gjelder barnehage kontra å være hjemme med barna. Og skadelig? Min lille prinsesse på 13 mnd starter i barnehagen i dag. Etter å ha hatt sønnen min i bh siden han var ett år er jeg rolig på at det kommer til å gå helt fint. Gruer meg selvfølgelig veldig. Å være borte fra henne i så mange timer blir grusomt. Men tror ikke hun tar noen skade av det iallefall :) Hvis det er til noen trøst så er Norge på toppen i Europa når det gjelder permisjonslengde. Tenk på de av våre foreldre som jobbet fullt når vi var små? Ikke lange permisjonstiden de hadde. Og jammen har det ikke blitt folk av oss også :)

  Hadde jeg hatt mulighet hadde jeg selvfølgelig vært hjemme med snuppa lenger, det er HELT sikkert.

  Liker forresten bloggen din bra, så jeg følger deg gjerne videre!

  Ha en nydelig dag!

  klem
  Vigdis

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen som følger :)
   Og jeg har som sagt bøttevis av erfaring på at barn trives i barnehagen. He, he Petrinemannen også. Derfor ble vi forundret over at vår lille pode ikke fant seg tilrette i starten :) He, he...

   Og jeg vet at flere enn deg hadde blitt lengre hjemme med barnet sitt om mulighetene hadde vært tilstede.

   Da jeg hadde studiepraksis i barnehage for mange år siden, så tok jeg imot et knøtt av en baby i barnehagen. Barnet var 13 uker og mammaens permisjon var slutt. Det var slik det var i Norge på 80 - tallet !!!

   God dag til deg :)

   Slett
 6. Helt enig.. som om vi ikke gruer oss nok liksom. Man gjør da valg basert på ungen sin, og gjør det beste man kan!

  SvarSlett