lørdag 13. juni 2015

15 grunner til at du kan besøke Alby, kafeen og området rundt.

Alby en en av de eldste gårdene på Jeløya. Det sies at den har røtter helt tilbake til Vikingtiden og at nåværende hovedbygning ble satt opp i 1866. Det etter at det forrige brant ned. Bygget er vakkert og har vært brukt til filminnspilling, men er nok mer kjent for at det rommer en utmerket kafe og et godt galleri, Cafe F15 og Galleri F15.For oss som er vokst opp i nærheten av de særegne naturområdene så har en tur til Alby vært et mål for turen i seg selv. Stedet har likegjerne vært utgangstur for ulike turer. Gården ligger i et naturvernområde, hvor det et nettverk av stier, et par strender og det natur nok til lek og utfoldelse. Det vil si at vi bruker strendene til samlingsplass for grillturer i bålsesongen, treffpunkt for badeturer og utgangspunkt for fotosafari. Undertegnede har løpt utallige kilometre på stiene og løst enda flere skoleoppgaver der ute Det er ikke fritt for at jeg er mest kreativ når jeg er i bevegelse og lar tankene fare. Stiene på og rundt Alby flotte til opprensking i hjerne. De er nemlig ikke alt for krevenede, men du kan løpe langt uten å måtte entre asfalt, noe som jeg synes er et pluss både når jeg er ute å går og når jeg er løpende.

Men hva er det med Alby som gjør at det alltid er besøkende der ute? - og hvorfor skal du besøke gården?1) Kafeen har en verdenskjent kringle. Den smaker himmelsk med litt krem til.
De har også andre gode lunsjretter, som selvfølgelig anbefales å smake på. Et alternativ til Kringle hos Petrus er en av de gode, store hvetbollene som de selger. De er smakfulle både de med eller de uten vaniljekrem og bær.2) Gå en tur i området tett på gården 
Det er flotte turstier som har universiell utforming,  det vil si at det er fritt frem for barnevogn og rullestolbrukere til å komme seg ned til en av buktene eller strendene i området. Bredebukt passer fint for svømmedyktige å bade på. Man kommer raskt under vann og kan leke i bølgene som til tider kan slå inn fra fjorden. Albystranda, eller fiskehytta, er en langgrunt sandstrand som passer for barnefamilier.

3) Kos dere på grøntområdet tilknyttet gården
Plenen foran Alby er stor og flott. Den innbyr til Picknikk, til lesestunder, til en powernap, til fotballkamp og til hva du måtte ønske.

4) Alle de gamle epletrærne er ypperlige til klatring5) Besök landhandleren, - en bitteliten filial til hovedkafeen, men som i tillegg til å selge kaffe bytter gjerne litt te, noen matvarer og litt slikk mot penger.6) Se på den skapende glassblåseren
 Jeg synes alltid det er stas å se på glassblåseren når glass og boller skapes. En gang i året er det også åpent for at publikum an prøve seg, men dessverre husker jeg ikke når. Men, stikk innom alikevel7) Det er hyggelig å gå langs jordene, ta hestene i øyensyn eller se etter fasan, ekorn og rådyr.8) Titt på småfuglene
Det er alltid småfugler på uteområdet på Alby og de er alltid klar til å spise smuler fra de som nyter mat eller drikke ute. Det betyr at fuglene kommer tett innpå, noe som blant annet Petrus synes er stas. Undertegnede har forsøkt å fange de samme fuglene i linsa, med mer eller mindre godt hell.

9) Besök galleriet, se utstillingene der. 

10) Titt innom butikken som ligger mellom kafeen og galleriet: Det pleier å være mye morsomt å se på eller handle.11) La barna prøve Ponnyridning.
Nå burde jeg kommet med tider for ridning, men det kan jeg faktisk ikke. Petrus har hatt ponnyer i barnehagen og har fått tilfredstilt, eller stilnet, behovet for å ri der.


12) Ta turen bort til Røed gård og se hva de har å tilby av mat, kunst, blomster og keramikk.

13) Fisk på nordsiden av gården. 
På nordsiden av Bredebukt ligger stattsberga, og der er det egnet for fiske.

14) Gå en runde fra Alby, via Gullholmsudet til Jeløy Radio og tilbake igjen, gjerne innom den allerede nevnte Røed gård eller innom barnehagene Andersrød og Tronvik for å leke på plassene der.

15) I naturhuset kan du leke deg med fakta om naturen og du kan lytte til fuglelyser om du ønsker det.

Jeg skal snart dele ut en miniferie og de heldige vinnere vil få et gavekort på en lunsj på kafeen på Alby. Men, vinner eller ikke, det er en liten premie i seg selv med avslapping der ute. Ta gjerne en tur om du er  i nærheten.

Petrine :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar