mandag 1. juni 2015

#Hjemmeferie - 20 tips om rimelige aktiviteter i nærmiljøet

Nå er vi på den tiden av året igjen. Den tiden da dagene er ganske lange og vi venter på sol og fridager. Det er mange som skisserer hva ukene skal inneholde uansett hvor de etterlengtede dagene skal brukes, mens andre lar humle suse enten fordi de synes det er helt unikt og kjempe deilig at man har hele dager uten planer, uten timeplan og tidsklemmer og med en helt unik mulighet til å fylle dagen etter impulsmetoden. Andre kan oppleve den samme friheten, de tomme dagene og den manglende tidsklemma som et stort tomrom eller som en bismak av andres forventinger, utenlandsferier og oppleveser. For meg er sommer synonymt med strandliv, med sol, med bøker og noen år handler det om å reise bort og andre år så gleder vi oss over å være turist i egen by eller eget fylke. Jeg har en tro på at gutta synes det er like stor stas med opplevelser på hjemmebane som på andre kanter av verden. Men, hva er det vi har fylt hjemmeferiene med da?
1) Strandliv 
Jeg har et romantisk forhold til strandlivet, og det tror jeg kommer av at jeg gjennom hele barndommen har fått mange gode og hyggelige minner gjennom å leke, spise og være sammen på stranden. En bikini, litt vannmelon, drikke og matpakke var utstyret vi trengte for å fylle en hel dag. Vi lekte, vi sto på hender i vannet, vi så hvem som kunne få opp meste fra bunnen og vi satt oss mål hvis satt rammen for hvor langt vi skulle svømme. Jeg husker at vi solte oss også, men det var først i ungdommen og i voksenlivet jeg kunne sovne i sola. Før det hadde jeg alt for mye å sysselsette meg med.2) Krabbefiske
En klype i snor, et blåskjell og ei bøtte er gode "verktøy" til å hale i land de spenndende krabbene. De krabbene som villig spiser seg fast i agnet er ikke de store som vi bruker til mat. De er sånne små som vi finner under tang og steiner ikke så langt fra land. Barna kan kjenne på spenningen og holde på aktiviteten over tid. Vi tar gjerne turen bort på brygga når kjedsomheten inntar Petrus eller når vi har satt av tid til uteliv. Det er alltid velyket!! Det har vært vvelykket hver gang vi har dratt på krabbefiske med elevene våre også, - de går på videregående. Noen ganger har vi slitt med å finne blåskjell, så nå fryser vi ned noen få reker de gangene vi har det. Om man bruker reker som agn så må man gjerne ha et lodd i tillegg. Det løser vi med å klype fast reka i et blåskjell. Da synker det til bunns. Skal man satse å ekstrautstyr, så ta med litt snor og noen klyper ekstra. Da kan man få med flere barn om noen kommer til eller man kan ha livredning om et snøre havarerer. Det har skjedd at vi har fått noen klyper på minusposten
3) Fiske 
- med dupp og mark i ferskvann.
Vår erfaring er at vi får hyppigere fisk når vi fikser i et tjern eller i en innsjø i nærheten kontra å fiske i sjøen. Derfor har vi dratt til små knauser langs ferskvann de gangene målet er å pirrre fiskegleden til minstemann. Han har fått noen mikrostore fisk, til stor jubel og kriblende spenning.

- med sluk fra brygga, fjellene eller båten så har han trukket makrett og sjøørett, men det er mindre "fiskegaranti" i sjøen enn i innsjøen og tjerna i nærheten.
4) Teltur i skogen her vi bor.
Nå skal jeg erkjenne noe. Jeg er mer glad i senga eller hengekøya hjemme enn jeg er i å ligge på luftmadrass. Derfor har gutta en årlig telttur, uten undertegnede, som da nyter alenetiden nettopp i hengkøya med en bok. Men, det er noe jeg går glipp av og det er det spesielle lyset som vekker deg om morgenen, lydene fra naturen og stemingen det er når du krabber ut av teltet. Det er spesielt. Nå har jeg ikke vært på en campingplass siden jeg var liten, da, men jeg har sovet i telt rundt om på holmer og nes. Men, vil du på campingplass og er redd for innhugget i lommeboken så kan jeg fortelle at campingplassene er gratis å bo på den første helgen i skoleferien 

Bildet er lånt fra larkollukas mediearkiv 


5) Bygge sandslott 
I Larkollen, et flott sommersted i nabokommunen vår så er det en årlig "bygg-sandslott-kokurranse". Det er et yrende liv og det bygges mot mer eller mindre høye mål og det samarbeides på høyt plan.  Nå er det ikke slik at man må bygge eifeltårnet eller trone en pall for å bygge sandslott, men et slott i sand kan bli et flott samarbeidsprosjekt mellom store og små. Å være sin egen arktekt er jo gøy.

Moss bibliotek 


6) Gå på biblioteket for å leke og låne bøker
Ferien er lesetid for meg, - og spesielt sommerferien. Da har jeg et lengre avbrekk fra jobben og kan dra frem boka oftere enn i løpet av hverdagen. Det er genilat at vi kan låne bøkene på biblioteket og at man dermed gratis kan få flust av leseopplevelser. For den Petrinske familie betyr også besøkene lek. Det er utkledningstøy, det er et lekehus og det er et forskerbord stående fremme til Petrus store glede. Og ekstra jubel er det om vi legger turen til en av filmfremvisningene de har, - det er rene kinostemningen!


7) Spiser is
Is er alltid godt 

8) Griller hjemme og på stranden
Det er ikke alltid man ønsker seg et stort måltid når man griller. En brødskive med ost som er pakket inn i alluminiumsfolie blir et deilig ostesmørbrød om det legges på grillen til osten er smeltet. Banan med sjokolade er en slager her i huset. Det er forøvrig flerer typer frukt som er godt å grille, epler eller pærer med kanel, jordbær og ananas for å nevne noen. 

9) Busstur til byen
Jeg arbeider i nabobyen og jeg er avhengig av bil for å få logistikken til å gå opp. En busstur mottas derfor med glede, en hoppende kropp og glade hvin. Jeg vet ikke hva bussjåføren har tenkt de gangene vi har kjørt for å få valuta  for pengene.  Det å bare sette seg inn i bussen og sitte på til du er hjemme igjen tar ca en time. 

10) Dra på badesafari
Vi har så mange strender i byen vår, og siden vi ofte havner på en og samme strand så er det avveksling å prøve en annen. for oss så ligger det strender både hist og her så det å besøke flere strender på en og samme dag er helt innenfor rekkevidde. Men, uansett mengde av strender, det å komme til nye steder kan skape treff mellom barn, kan føre til annen lek og det kan være anerledes å bade der. Kanskje det er stupebrett, langgrunt, mulighet for krabbefiske, dypt med bølger, plass til balllek og så videre. 

11) Dra på sykkeltur 
Vi bor så kjekt til at om vi tar en sykkeltur så kan vi komme både til gallerier, til flotte turområder og til steder hvor det går dyr å beiter. En liten tur unna kan vi besøke hester, sauer, traktor til lek, lekeplasser og ikke minst kafeer. Jeg vil tro at de flesete nærområder har noen slik små skatter som er hyggelige mål for en sykkeltur.12) Gå en tur i skogen
Petrus er glad i å være i bevegelse og han er glad for turene vi tar i skogen. Nå har vi skogen rett over veien så det trengs ikke de store forberedelsene, men han liker godt når vi tar en lengre tur også. Når vi er i skogen så har han nok å interessere seg for. På sensommeren så handler det ofte om bær og sopp, nå i vår har han vært opptatt av blomster og hele året finner han kjepper å leke med, trær å klatre i, stener å ha fjellklatring på og buskas å gjemme seg i. Skogen ligger der, som en fattigmannskappe på vindfulle dager og som en god skygge når solen steker som værst. 

13) Dra på kanotur
Jeg vokste opp med båt, men da jeg ble eldre så var vi på kanotur med skolen. Det var en måte å komme seg fremover som jeg ikte veldig godt fordi det er så stille, vi kom tett på dyrelivet og ting tok tid. I kommunen der jeg bor, og i omliggende kommuner,  så kan man leie en kano og det er mulig å leie redningsvester på brannstasjonen ( det var i alle fall der vi leide det tidligere). Vi har planer om å komme oss ut på Vannsjø en dag i løpet av sommeren,- og vi vet at det vil bli en god dag, selv om vi kanskje ikke kommer så langt avsted. 

14) Besøke lekeplasser på andre steder i byen vår. 
Forandring fryder, - også barn som er i lek. Dager hvor Petrus kjeder seg så kan det å oppsøke en ny lekeplass både fremme lek og bevegelse og gi rom for lek med ukjente og hyggelige barn, - som kanskje også trenger noen å leke med.15) Lage skattejakt. 
Et kart, et oversiktsbilde, et bilde av et kjent sted på stedet der dere er eller en rebus kan være fine utgangspunkt for å skape skattejakt. Det er alltid spennende å ha noe å lete etter. Jeg husker at jeg en gang lagde et godterifjell, - hvor det selvfølgelig vokste godteri. Kunsten var å finne frem til godbitene. Jeg hadde gjemt litt godteri ( som var pakket inn) rundt på et begrenset fjellområde ( liten kolle)  før jeg fortalte barna et hjemmesnekraeventyr om godteriet på fjellet. De lyttet i spenning og var forventningefulla da de klatret opp på knausen for å lete. Det var vellykket.

Jeg vet ikke om skatten vi gjemte i sandkassa i barnehagen var like vellykket. Det kommer an på om det var en fordel eller ulempe at vi holdt på lenge. Det hadde seg nemlig slik at vi ikke hadde avtegnet helt eksakt på kartet hvor isboksen med avlagte smykker og gullforgylte ( sprayet) stener var gjemt. Så vi gravde, gravde, gravde og gravde i det uendelige, både store og små, før vi fant kista. Da til full jubel. Felles for alle gangene jeg har laget skattejakt så har det engasjert barna.16) Arrangere middag ute sammen med venner.
Å møtes i en park, på stranden, i skogen, på plenen eller hvor det måtte passe er sosialt og koselig. Det er alltid hyggelig å ta en matbit sammen. Selv slår jeg et slag for hjemmelgde rundstykker eller foccacia + tomatsuppe. Det er rimelig, det er godt og det er mat som det er lett å dele. Men, det er jo fritt frem for hva man vil spise. Det er jo det å treffes som er det hyggeligste målet.17) Leke med drage. 
Petrus har en drage og vi synes det er fasinerende å se den svever avgårde med vinden. Vi har kjøpt en billig på Tgr eller et lignende sted og den har vart i flere år. Det er mange som tar bryet med å lage en selv også. 

18) Sove under åpen himmel 
I fjor sommer så var det nok mange som tok med seg dynen ut på verandaen eller terrassen om de hadde mulighet til det. Det var så varmt og derfor nydelig å sove under åpen himmel. Jeg har en hel sommer sovet ute på verandaen, under markisa, og det var kjempedeilig. Jeg våknet kanskje litt tidligere på grunn av sola, men jeg har en formening om at jeg sov rågodt også. Jeg anbefaler de som har mulighet til å ta med seg sovepose eller dyne ut for å sove i naturen eller utenfor huset. Liker man ikke utelivet så kan man lage en tur inne også. For Petrus er det spennende å sove på nye steder og en natt i leketeltet eller med stuebordet som hytte er også med på å gjøre en forskjel fra hverdagen og derigjennom å skape minner.19) Dra til et tjern for å lete etter salamander, fiske småfisk eller å leke med barkbåter. 
barn og vann er ofte en god match. Barn og småkryp kan sidestilles med nysgjerrighet og aktivitet. Barn og fiske er spenning og jubel og barkbåter innebærer både 

20) Gå til den høyeste toppen i nærheten av der du bor. 
Det er stas å komme til toppen, til en utsikt og til det høyeste punktet. Petrus er skikkelig opptatt av høyeste, forteste og størst, så toppen kan i alle fall få han høyest opp.

Detta var noen tips til hva man kan finne på i ferien eller på dager hvor man har fri. Det kommer flere tips om ikke så lenge.
Hva fyller dere hjemmeferien med?

Petrine 

4 kommentarer:

 1. Besøk, strender, parker, kino, det er mye man kan gjøre. Men det starter i hodet, å ikke skamme seg, for at man ikke gjør noe fancy?

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg er enig med deg, det handler om hvordan man ønsker å fokusere på det. parker, ja, vet du vi har flust av de og jeg har aldri besøkt en i min egen by, men i mange andre byer. Det havnet plutselig på to - do - lista mi. Takk :)

   Slett
 2. Så mange gode tips! Ferie betyr jo å ha fri, så det blir veldig feil at mange tror man MÅ reise bort i ferien. Det er mye man kan finne på hjemme:)

  SvarSlett
 3. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again very soon!

  SvarSlett