torsdag 19. februar 2015

Feriefredag: Petrus anbefaler brettspill

Det er vinterferie hos oss og selv om vi ikke er på hytta så har vi tatt noen slag med brettspill. Jeg synes det er en hyggelig måte å være sammen på og da jeg spurte Petrus om hvilke spill han liker å spille så var han ikke i tvil.
Det spillet som troner alene på toppen er Den forsvunne diamant:
Det er det spillet hvor du skal bevege deg rundt på det Afrikanske kontinent. Du starter i Tanger eller i Kairo og målet på reisen er å finne den forsvunnende diamant. Underveis kan man ved å betale få tilgang til å snu pappbrikken man eventuelt stopper på. Har man flaks så finner man den diamanten man leter etter, da kan man ta kjappeste veien tilbake til start. Har man mer penger på hånden så kan man betale å korte ned turen hjem. De andre spillerne må finne et visakort får de skal forsøke å komme raskere enn den som har diamanten til mål. Har man uflaks når man snur en pappbrikke så kan man bli robbet, for det ligger også noen røvere på lur.  Spillet trekker ofte ikke ut i tid, det er enkle regler og jeg har spilt det med barn ned i tre - fire års alder. Et plusss er at man må telle og holde orden på penger, - noe de yngste oftes er fornøyd med. I alle fall noe den yngste hos oss liker Det andre spillet som vi gjerne spiller er Villkatten. Spillet er relativt nytt bekjentskap i den Petrinske familie, da vi fikk et til jul. Spillet består av deler som settes sammen til en sirkel. På sirkelen er det mange ulike motiv, og det er om å gjøre å ha et våkent øye. Spillet går nemlig ut på at man skal være den første til å finne frem til et bilde av en gitt gjenstand raskest. Jeg tenkte første gan jeg spilte det at vjeg etterhvert ville huske hvor bildene finnes, men man kan sette brettet sammen på forskjellige måter og  med over femhundre motiv så har jeg enda ikke opparbeidet meg oversikten :) Vi har spilt spillet med både barn, tenåringer, unge voksne og voksene hvor alle har latt seg rive med i jakten på detaljene.  Det å hente Petrus i barnehagen gir oss alltid en hyggelig stund. Vi har hele kjøreturen helt for oss selv og til vår samtale. I går så brukte han turen til å lyderte : 
 - "Ssssokker begynner på S", mamma! 
- "Ja", det måtte jeg være enig i. 
- "Sssskole, Sssskolebrød, Ssskilt også?" 
- "Ja, du liker å fine ord på s du" :) 
 - "Ja, jeg er ambisiøs", var tilbakemeldingen. 

Sannheten er at Petrus er opptatt av bokstaver om dagen. Han lyderer, han skriver og han forsøker å stave. Så gleden var stor over at det finnes et spill som faktisk handler om både bokstaver og lydering, - Lesekorpset. Man leker seg gjennom bokstavene, man skal finne de bokstavene som matcher ( stor mot liten) og du lærer å kjenne igjen enkle ord. Det var litt vanskelig da vi startet fordi vi startet med alle bokstavene på en gang, men da vi startet med færre og la til flere etter hvert så ble det lettere å henge med. 

Ja, det var noen av spillene som Petrus liker å spille. Har dere noen gode brettspill å anbefale? 
 - som passer de yngste barna, men som gjerne engasjerer den eldre garde også 

Petrine :) 

3 kommentarer:

 1. Vi har spilt fantorangenspillet og travelby. Begge passer godt også for 3-åringen :)

  hilsen Marianne og guttan i Larvik

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marianne. De to spillene har vi ikke hørt om en gang, - skal jammen sjekke de ut. Det er gøy når han synes det er gøy med spill og enda bedre om vi synes det er greit å spille med.

   Ha det kjekt, Marianne! Hils gutta dine :)

   Slett
 2. Hos oss er Monopol (barneversjon) veldig populært. Jente snart 3,5 og gutt snart 5,5. Travelby er også et bra spill, men det er et samarbeidsspill så for mødre med konkurranseinstinkt er det nok litt kjedelig :-) "Se hva jeg kan" er et bra kunnskapsspill for barn fra 3-års alderen og opp. Vi (ungene) fikk Cranium familieutgave til jul, det krever egentlig 4 spillere (skal være to lag) men med de to små på lag mot meg og litt tilpasning av oppgavene er det veldig gøy, det blir nok en favoritt om et år eller to!
  Hilsen trebarnsmor :-)

  SvarSlett